Τάκης Τλούπας

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Θεωρείτε από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους και με δυναμική παρουσία 50 ετών στο χώρο της φωτογραφίας. Γιός επιπλοποιού, και αδελφός του σημαντικού γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, ακολουθεί τη δουλειά του πατέρα του έως το 1945 όταν άνοιξε φωτογραφείο στην πόλη του. Με τη φωτογραφία ασχολείται ήδη από το 1938 όταν φωτογράφιζε στις εκδρομές του ορειβατικού συλλόγου Λάρισας.
Αυτοδίδαχτος αλλά με πάθος και ταλέντο ο Τλούπας διάλεξε τη γλώσσα της φωτογραφίας για να εκφράσει τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο. Πέρα από τη φωτογραφία βιοπορισμού και στον ελεύθερο χρόνο του, γυρίζοντας με την αγαπημένη του βέσπα, φωτογραφίζει την Ελληνική ύπαιθρο, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες της (μετέπειτα αποξηραμένης) λίμνης Κάρλας αλλά και την πόλη της Λάρισας. Σημαντική είναι η σειρά πορτρέτων του με προσωπικότητες της εποχής του αλλά και απλών αγροτών.
Δεινός πεζοπόρος όργωσε τις όχθες του Πηνειού και το έδαφος της Θεσσαλίας, όπου μαζί με τη φωτογραφία ασχολήθηκε και με τη συλλογή λίθινων εργαλείων και ειδωλίων νεολιθικής εποχής.
Γράφει γι’ αυτόν ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας: «Πληθωρικό και πολύμορφο είναι το έργο του και διαπνέεται από έναν άκρατο λυρισμό που υμνεί το θεσσαλικό τοπίο και τον κόσμο του», ο δε άλλος, μεγάλος φωτογράφος της εποχής του Σπύρος Μελετζής σημειώνει πως: «Το έργο του έχει τα γνωρίσματα της άνοιξης. O Τλούπας ακόμα κι όταν θέλει ή προσπαθεί να μας δώσει κάτι διαφορετικό σε έκφραση, (πόνο, σκληρή δουλειά ή ακόμη κι ένα δυστύχημα) κι αυτό θα μας το δώσει πάλι χαρούμενα και παιχνιδιάρικα. Δηλαδή, ακόμα και σε τραγικά θέματα υπάρχει στο έργο του διάχυτος ένας τόνος αισιοδοξίας».
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πάμπολλες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σημαντικότερα βιβλία του είναι «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα», «Από τη Γη των ανθρώπων» και «Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιο Όρος». Έχει βραβευθεί από το υπουργείο Πολιτισμού για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.
Πέθανε στη Λάρισα, που έμεινε σε όλη του τη ζωή και τόσο αγαπούσε, το 2003.


















Περισσότερα εδώ και εδώ.

2 σχόλια: