Πάρις Πετρίδης

Ο Πάρις Πετρίδης σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Υόρκη και φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ της Αγγλίας. Διδάσκει Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας στο Applied Arts Studies στη Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λουξεμβούργο, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι και αλλού.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του:

v «Καθ’ οδόν» 1998, με 46 φωτογραφίες που έγιναν σε τρία χρόνια κατά μήκος της παραμεθορίου από την Ηγουμενίτσα προς τον Έβρο.
v «Γαμήλιο άλμπουμ» 2002. Ο Πετρίδης διεισδύει στο κοινωνικό φαίνεσθαι των παραβρισκόμενων σε γαμήλιες τελετές και σχολιάζει την εικόνα που έχουν ή που θα ήθελαν οι ίδιοι να έχουν ή αυτή που θα ήθελαν οι άλλοι να έχουν για αυτούς.
v «Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου» 2006,
v «Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης» 2007, με 37 φωτογραφίες από τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης τραβηγμένες το 2006 και το 2007.
v «Εδώ: Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη» 2012, Στο βιβλίο αποτυπώνονται 52 περιστατικά βίαιων θανάτων στη Θεσσαλονίκη, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τον 21ο αιώνα.
v «Downtown Details (Λεπτομέρειες στο κέντρο της πόλης)» 2016, Το βιβλίο, περιλαμβάνει 38 φωτογραφίες που αντιστοιχούν στη διεισδυτική ματιά του φωτογράφου σε λεπτομέρειες της Θεσσαλονίκης.
v «The Void and the Country (Το Κενό και η Χώρα)» 2016.

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου γράφει για τον Πετρίδη: «Ο κοινός τόπος των φωτογραφιών, πέρα από τη θεματική διασπορά, βρίσκεται ίσως στην αρτιότητα της σύνθεσης, τη μελαγχολική κενότητα, τη διακριτική ειρωνεία, την αποφυγή προφανών μηνυμάτων και αντιθέσεων. Ο Πετρίδης ψηλαφά δυσδιάκριτες ουλές στο σώμα της χώρας, με οδηγό τη δύναμη της φωτογραφίας να χειρουργεί το πεδίο του πραγματικού».
Ο Πάρις Πετρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται.

























Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου