Γιάννης Μπεχράκης

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και  πήρε  Bachelor of Arts στο Middlesex University του Λονδίνου. Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS. Σήμερα κατέχει μια θέση chief photographer στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο του κόσμου.
Κάλυψε μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσσοβο, Τσετσενία, τον πόλεμο στον Κόλπο, στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και το Ιράν, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή.
Ο Μπεχράκης κάλυψε επίσης τους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ και πλήθος μεγάλων αθλητικών γεγονότων.
Το 2000 σε μια αποστολή στην Σιέρρα Λεόνε τραυματίστηκε σοβαρά, κατάφερε όμως να ξεφύγει από τους αντάρτες, ενώ στην ίδια ενέδρα έχασαν τη ζωή τους δέκα στρατιώτες που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων, ο Αμερικάνος ρεπόρτερ Kurt Schork και ο Ισπανός καμεραμάν Moreno de Mora του Associated Press.
Η δουλειά του Γιάννη Μπεχράκη έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες του παγκόσμιου τύπου όπως οι New York Times, Washington Post, London Times, Guardian, Newsweek, Time Magazine κλπ.
Ο Γιάννης Μπεχράκης το 2016 κέρδισε του βραβείο Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.
Ανάμεσα στις δεκάδες βραβεύσεις του Έλληνα φωτογράφου συγκαταλέγονται το αμερικανικό βραβείο Overseas Press Club στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ το 1999, το πρώτο βραβείο στη κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photo στο Άμστερνταμ το 2000, και το βραβείο για τον καλύτερο Ευρωπαίο φωτορεπόρτερ της χρονιάς της Fuji στο Λονδίνο και την Βαρκελώνη το 1998 και το 2002 αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα, ο Μπεχράκης έχει αναγορευτεί πέντε φορές φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2000.


Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου