Dmitri Kessel

Ο Dmitri Kessel, γιος γεωργού, γεννήθηκε στο Κίεβο (Ουκρανία) το 1902. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους στην ιστορία του φωτορεπορτάζ.
Ο Kessel εκπαιδεύτηκε στη Ρωσική Στρατιωτική Ακαδημία Paltava και διετέλεσε αξιωματικός του ιππικού στον Ουκρανικό και στον Κόκκινο Στρατό, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Μετά την στρατιωτική του θητεία, σπούδασε βιομηχανική χημεία στη Μόσχα, και μετανάστευσε στην Αμερική το 1923.
Σπούδασε φωτογραφία στη «Rabinovitch School and Workshop of Art Photography» της Νέας Υόρκης και από το 1942 έγινε πολεμικός ανταποκριτής για το περιοδικό «Life» με εικόνες και κείμενα που εξασφάλιζαν στους Αμερικανούς αναγνώστες του «ένα παράθυρο στον κόσμο».
Ο Kessel συνόδεψε τα Αμερικανικά στρατεύματα στο Βόρειο Ατλαντικό και κατέγραψε τη Βρετανική «δράση» στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 1944. Οι φωτογραφίες αυτές μαζί με τις εικόνες του Ελληνικού εμφύλιου 1946-1949 έχουν μια ιδιαιτερότητα για μας, μια και είναι αυτές που καταγράφουν την αρχή του δράματος του εμφυλίου πολέμου 1944 – 1949 στη χώρα μας. Οι φωτογραφίες αυτές αν και παρουσιάζουν τη μια πλευρά των γεγονότων, ξαφνιάζουν με τη διεισδυτικότητά τους και την απλότητα που καταγράφουν τραγικές στιγμές της ιστορίας μας.
Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Kessel ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, από την Ουγγαρία στην Κίνα, στην Παλαιστίνη, στην Ινδία, στην Ισπανία και αλλού, καταγράφοντας με το φακό του έναν κόσμο ιδεολογικών συγκρούσεων και εδαφικών διαφορών.
Ο Dmitri Kessel πέθανε στην Αμερική το 1995. Η δουλειά του, κλασική πια, έχει εκδοθεί σε πολλά βιβλία και έχει παρουσιαστεί σε πάμπολλες εκθέσεις.



















Περισσότερα εδώ και εδώ.


1 σχόλιο:

  1. Που να φανταζόσουν ότι αυτή με την οικογένεια, ψωμί, κρεμμύδι, ελιές, θα γινόταν Viral.

    ΑπάντησηΔιαγραφή