Robert Capa

Ο Robert Capa γεννήθηκε το 1913 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Ήταν πολεμικός φωτογράφος και φωτορεπόρτερ, συνιδρυτής του Magnum Photos του πρώτου συνεργατικού φωτογραφικού πρακτορείου για ανεξάρτητους φωτογράφους σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε ηλικία 18 ετών και αποφασίζοντας ότι δεν θα είχε κάποιο μέλλον στην πατρίδα του, την εγκατέλειψε για να βρεθεί στο Βερολίνο και από το 1933 στη Γαλλία όπου άρχισε να εργάζεται σαν ανεξάρτητος φωτογράφος.
Ο Capa κάλυψε πέντε διαφορετικούς πολέμους: τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, τον Β΄ Σινοϊαπωνικό πόλεμο, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλη την Ευρώπη, τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1948, και τον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας. Κατέγραψε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, την Βόρειο Αφρική, την Ιταλία, την Απόβαση της Νορμανδίας στην Omaha Beach και την απελευθέρωση του Παρισιού. Οι εν δράσει φωτογραφίες του, όπως εκείνες που ελήφθησαν κατά την απόβαση στη Νορμανδία το 1944, απεικονίζουν τη βία του πολέμου με μοναδικό τρόπο.
Το 1936 έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο για τη φωτογραφία του Ισπανού πολιτοφύλακα που σωριάζεται νεκρός στη μάχη της Κόρδοβας το 1936 στον Ισπανικό εμφύλιο Πόλεμο, τη στιγμή ακριβώς που φωτογραφίζεται, μια φωτογραφία όμως για την οποία υπήρξε μακρά αντιπαράθεση σχετικά με την αυθεντικότητά της.
Ο Capa είχε τον τρόπο να συνθέτει εικόνες με ασύγκριτη γλυκύτητα, ιστορικές τοιχογραφίες ποτισμένες με πινελιές ανθρωπιάς. Ιστορική, για τους φωτογράφους, παραμένει η φράση του ότι: «Αν μια φωτογραφία σας δεν είναι αρκετά καλή, τότε δεν ήσασταν αρκετά κοντά στο γεγονός».
Ο Capa αποτελεί σύμβολο όλων των φωτορεπόρτερ που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για το επάγγελμά τους. Σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο το 1954, συνοδεύοντας ένα άγημα Γάλλων στρατιωτών στο Βόρειο Βιετνάμ. Είχε τραβήξει την τελευταία του φωτογραφία λίγα μόλις λεπτά πριν.















Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου