Annie Leibovitz

H Annie Leibovitz γεννήθηκε στο Connecticut των ΗΠΑ το 1949 και θεωρείτε σήμερα από τις σημαντικότερες πορτρετίστες φωτογράφους. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του Αμερικανικού στρατού και έτσι η Leibovitz από μικρή αναγκάζονταν να ταξιδεύει συνεχώς στο εξωτερικό με την οικογένειά της.
Σπούδασε μουσική στο Northwood High School της Καλιφόρνιας και ζωγραφική στο San Francisco Art Institute. Για πολλά χρόνια, αποκτούσε γνώσεις για τη φωτογραφία, παράλληλα με τις άλλες ασχολίες της, μαθαίνοντας να φωτογραφίζει, να εμφανίζει μόνη της τα φιλμ και να τυπώνει τις φωτογραφίες στον δικό της σκοτεινό θάλαμο.
Η Leibovitz μετά το 1970, εργάστηκε για πάνω από 10 χρόνια ως πρώτη φωτογράφος στο μουσικό περιοδικό Rolling Stone. Έχει φωτογραφίσει τους πιο ακριβοπληρωμένους stars τού Hollywood και τους πιο ισχυρούς άνδρες του πλανήτη. Έχουν μείνει μοναδικά τα πορτρέτα της των: Mick Jagger, John Lennon, Richard Avedon, Angelina Jolie, Lady Gaga αλλά και της Βασίλισσας της Αγγλίας. Κάθε φορά δημιουργεί κάτι μοναδικό για τη βιομηχανία της μόδας και του θεάματος.
«Προτιμώ να εστιάζω σε αυτό που κάνουν οι φωτογραφιζόμενοι και όχι σε αυτό που είναι», έχει δηλώσει, και πραγματικά, κατορθώνει να μας δώσει ουσιαστικά κομμάτια από την προσωπικότητα των μοντέλων της, χωρίς να μένει στη λάμψη της επιφάνειάς τους.
Στις αρχές των ‘90s, η Leibovitz γίνεται η πρώτη γυναίκα, έκθεση της οποίας φιλοξενείται στην National Portrait Gallery του Λονδίνου, ενώ την ίδια περίπου περίοδο λαμβάνει και τιμητικό μετάλλιο από την γαλλική κυβέρνηση για το έργο της, ένα έργο που την κατατάσσει στους περισσότερο αξιόλογους φωτογράφους της εποχής μας.


















Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου