Thomas Struth

Ο Thomas Struth γεννήθηκε το 1954 στο Geldern, μια πόλη στη νοτιοδυτική Γερμανία, και σε ηλικία 19 χρόνων ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Πολλοί τον τοποθετούν στην ίδια ομάδα με τους Γερμανούς φωτογράφους Andreas Gursky, Thomas Ruff και Candida Höfer, τη λεγόμενη «Σχολή των Becher». Οι Bernd και Hilla Becher , καθηγητές φωτογραφίας στην Ακαδημία, άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στους μαθητές τους, οι οποίοι αφομοίωσαν τη σχεδόν επιστημονική χρήση της κάμερας με τις μετωπικές λήψεις και τις προσεκτικά στημένες φωτογραφίες.

Σημαντικά έργα του Thomas Struth είναι οι: «Unconscious Places» με αποτύπωση δρόμων και αρχιτεκτονημάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, «Dandelion Room» και «New Pictures of Paradise» με εικόνες λουλουδιών και κήπων, όπως επίσης με φωτογραφίες από τα πυκνά παρθένα δάση της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Γερμανίας, αλλά και τοπία της Αμερικανικής Δύσης.
Το έργο του με τίτλο «Museum Photographs» περιλαμβάνει έγχρωμες φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, στις οποίες οι επισκέπτες των μουσείων θαυμάζουν τα αριστουργήματα της ιστορίας της Τέχνης. Οι φωτογραφίες αυτού του κύκλου αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, φιλοσοφικά δοκίμια για τη σχέση ανάμεσα στο «αριστούργημα», το κοινό, το ρόλο του μουσείου, το ρόλο του φωτογράφου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εμείς, ως θεατές, ανταποκρινόμαστε στη φωτογραφική εικόνα που συνενώνει όλες αυτές τις σχέσεις.


Το έργο του Thomas Struth έχει παρουσιαστεί ευρύτατα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα το 2009 και στην έκθεση με τίτλο «Faces» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το 2015-2016.


























Περισσότερα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου