Ferdinando Scianna

Ο Ferdinando Scianna, γεννήθηκε στη Σικελία της Ιταλίας το 1943. Άρχισε να φωτογραφίζει από τα 18 του χρόνια τις παραδοσιακές και χριστιανικές γιορτές του τόπου του. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο τού Palermo.
Αμέσως μετά τις σπουδές του εργάστηκε στο Μιλάνο σαν φωτογράφος και δημοσιογράφος σε διάφορα περιοδικά. To 1963 σε μια έκθεσή του, γνωρίστηκε με τον σημαντικό λογοτέχνη και συγγραφέα Leonardo Sciascia, ο οποίος τον προέτρεψε να εκδώσει το πρώτο του λεύκωμα με πρόλογο του συγγραφέα και θέμα τις θρησκευτικές γιορτές στη Σικελία, το οποίο βιβλίο βραβεύτηκε με το Prix Nadar το 1966.
Το 1982 επισκεπτόμενος το Παρίσι, γνωρίζεται με Henri Cartier-Bresson ο οποίος και τον προτείνει για δόκιμο μέλος τού πρακτορείου Magnum Photos στο οποίο γίνεται πλήρες μέλος το 1989. Σημαντικά θεωρούνται τα πορτρέτα του Αργεντινού συγγραφέα Jorge Luis Borges που δημοσιεύτηκαν το 1999.
Η σχέση του με τη φωτογραφία μόδας ήταν ξαφνική, όταν στις αρχές τού 1990 δέχτηκε μια σχετική παραγγελία από την εταιρεία Dolce & Gabbana. Επέλεξε να χρησιμοποιήσει σαν μοντέλο ένα εκπληκτικό και άγνωστο κορίτσι, την Ολλανδέζα Marpessa Hennink, σε μια σειρά από φωτογραφίες δρόμου, σαν αυτές που συνήθιζε να κάνει μέχρι τότε για τις ανάγκες της φωτοδημοσιογραφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να προσθέσει μια ποίηση στη φωτογραφία δρόμου και έναν ρεαλισμό στη φωτογραφία μόδας.
Η δουλειά τού Scianna ανήκει στην κατηγορία εκείνη όπου η προσωπική άποψη και ευαισθησία απέναντι στα γεγονότα υπερκεράζει την επιφανειακή και συνήθως εντυπωσιακή αφήγηση των ειδήσεων. Οι εικόνες του έχουν τη μαγεία των «μεγάλων φωτογράφων» καταγράφοντας τον παλμό και την ένταση της σύγχρονης ζωής.





















Περισσότερα για τον Ferdinando Scianna εδώ και εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου