Robert Doisneau


Ο Robert Sylvain Gaston Doisneau ήταν Γάλλος φωτογράφος γνωστός και για τη φωτογραφία του «Kiss by the Town Hall». Μαζί με τον Henri Cartier-Bresson, θεωρούνται οι πρωτοπόροι της φωτοδημοσιογραφίας.
Ο Doisneau γεννήθηκε στο Παρίσι το 1912, έμεινε ορφανός από τους γονείς του σε μικρή ηλικία και σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στη σχολή L’école Estienne του Παρισιού όπου και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις τέχνες, μέσα από τα μαθήματα σχεδίου της σχολής.
Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σαν σχεδιαστής σε εταιρείες διαφήμισης όπου του δόθηκε η ευκαιρία να δουλεύει και σαν βοηθός στις φωτογραφίσεις και αργότερα ως κανονικός φωτογράφος.
Παράλληλα άρχισε να καταγράφει με την μηχανή του το Παρίσι και τα προάστιά του.
Τα θέματα που φωτογράφιζε ήταν πολλά και ποικίλα, με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο μέσα από τις εκδηλώσεις της καθημερινής του ζωής. Η ομορφιά των εικόνων του ήταν καθημερινές στιγμές που ίσως περνούν απαρατήρητες αλλά συνθέτουν τον κόσμο που μας περιβάλλει και τη ζωή μέσα από την απλότητα της.
Η πολύχρονη και έντονη παρουσία του στα δρώμενα τόσο της γαλλικής πρωτεύουσας όσο και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής και η ευγενική μορφή του, δίκαια του απένειμαν τον τίτλο του πιο δημοφιλή φωτογράφου όλων των εποχών.
Ο Robert Doisneau θα είναι πάντα ο ποιητής του Παρισιού, ο φωτογράφος της πόλης και των περιχώρων της όπως ήταν στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.
Ο ίδιος έχει πει: «Δεν έχω εξετάσει το λόγο για τον οποίο κάνω φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα είναι μια ανέλπιδη μάχη απέναντι στην ιδέα του θανάτου, θεωρώ ότι είμαι περισσότερο προετοιμασμένος για αυτό επειδή δεν πρέπει να σκεπτόμαστε ότι τα πάντα είναι προσωρινά και στιγμιαία. Προσπαθώ πεισματικά να σταματήσω το χρόνο που περνάει»
Για τον Doisneau ο κόσμος ήταν ένα υπερθέαμα, που δεν χρειαζόταν καν εισιτήριο, Το μόνο που είχε να κάνει κανείς ήταν να δει.
Ο Robert Doisneau συνέχισε να δημιουργεί τις διακριτικές, κομψές και ελαφρώς ειρωνικές εικόνες του για έντυπα, παιδικά βιβλία αλλά και ιδιώτες μέχρι το τέλος της ζωής του το 1994.
 






















Περισσότερα εδώ και εδώ.

 



1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικο αφιερωμα..
    Ευχαριστω και για τις φωτο..
    Το αντεγραψα ..γιατι εκανα δημοσιευση μια ωραια φωτογραφια του
    Και παλι ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή