Martin Parr

Ο Martin Parr είναι ένας Βρετανός φωτογράφος ντοκουμέντου, φωτορεπόρτερ και συλλέκτης φωτογραφικών βιβλίων. Είναι γνωστός για τις φωτογραφίες του που περιέχουν μια οικεία, σατιρική και ανθρωπολογική ματιά στις πτυχές της σύγχρονης ζωής, ιδίως στην καταγραφή των κοινωνικών τάξεων της Αγγλίας, και γενικότερα για τη ζωή του δυτικού κόσμου.
Ο Parr γεννήθηκε στο Epsom της επαρχίας Surrey της Αγγλίας το 1952 και από μικρή ηλικία εκδήλωσε την επιθυμία να γίνει φωτογράφος. Ο ίδιος αναφέρει ότι επηρεάστηκε πολύ από τον παππού του George Parr, ερασιτέχνη φωτογράφο και μέλος της Royal Photographic Society της μεγάλης Βρετανίας.
Ο Parr σπούδασε φωτογραφία στο Πολυτεχνείο του Μάντσεστερ από το 1970 έως το 1973 με τους συγχρόνους του Daniel Meadows και Brian Griffin. Με τον Meadows συνεργάστηκε σε διάφορα πρότζεκτς, όπως και της εργασίας τους σαν περιπλανώμενοι φωτογράφοι σε διάφορα κάμπινγκ διακοπών της Αγγλίας. Οι δυο τους αποτέλεσαν μέρος ενός νέου ρεύματος φωτογραφίας ντοκουμέντου στην Αγγλία, που ανεπίσημα ονομάστηκε «Νέοι Βρετανοί φωτογράφοι» ή «Ανεξάρτητοι Φωτογράφοι».
Η καυστική ματιά του Martin Parr αναζητεί το παράλογο στις μικρότερες λεπτομέρειες του κόσμου και μας δείχνει μια εικόνα άλλοτε αστεία και άλλοτε σκληρή, της κοινωνίας μας. Η βασική θεματολογία του Parr καταγράφει στιγμές ξεγνοιασιάς του ελεύθερου χρόνου των ανθρώπων και προβάλλει εικόνες που αναφέρονται στην υπερκατανάλωση των δυτικών κοινωνιών και τους τρόπους επικοινωνίας. Τα θέματά του μπορεί να μας είναι οικεία, αλλά τα παρουσιάζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Συνθέτει ουσιαστικά μια δική του, πολύ πιο ενδιαφέρουσα εικόνα για την κοινωνία.
Για τη φωτογραφία του, ο ίδιος λέει: «Δεν είμαι συγγραφέας, είμαι φωτογράφος, οπότε μου είναι πολύ δύσκολο να εξηγώ τη δουλειά μου. Απλά βγαίνω βόλτα περπατώντας και προσπαθώ να βγάζω καλές φωτογραφίες, αυτό είναι όλο».
Από το 1994, ο Parr είναι μόνιμο μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos. Έχει εκδώσει περίπου 40 λευκώματα με φωτογραφίες του και έχει παρουσιάσει τις εικόνες του σε περίπου 80 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Martin Parr παρουσίασε φωτογραφίες του στην Ελλάδα, στο Athens House of Photography το 2012 με τίτλο «A Small World».





















Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου