Andreas Feininger

Ο Andreas Bernhard Lyonel Feininger, ήταν ένας Αμερικανός φωτογράφος και συγγραφέας βιβλίων τεχνικής της φωτογραφίας. Ήταν γνωστός για τις γεμάτες ένταση ασπρόμαυρες εικόνες του Μανχάταν αλλά και για τη μελέτη της δομής φυσικών αντικειμένων.
Ο Feininger γεννήθηκε στο Παρίσι το 1906 από Αμερικανό - Γερμανούς γονείς. Σε ηλικία 2 ετών βρέθηκε στη Γερμανία όπου, χωρίς να έχει τελειώσει το γυμνάσιο, σπούδασε επιπλοποιός στη σχολή του Bauhaus και αρχιτεκτονική στο Zerbst, μια μικρή πόλη κοντά στο Dessau στη Γερμανία.
Παράλληλα με τις πρώτες του φωτογραφικές αναζητήσεις, εργάστηκε για μερικά χρόνια ως αρχιτέκτονας. Σε αυτήν την περίοδο πειραματίστηκε με τα φωτογράμματα (τεχνικές κατασκευής εικόνων χωρίς αρνητικό)  αλλά και τα γυμνά του που συχνά τα παραποιούσε χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές σκοτεινού θαλάμου όπως η solarization.
Λόγω της τότε πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία δεν υπήρχαν εργασιακές ευκαιρίες για τον Αμερικανό πολίτη και εβραϊκής καταγωγής Feininger, έτσι το 1931 μετανάστευσε στην αρχή στο Παρίσι, στη συνέχεια στη Στοκχόλμη και τέλος το 1939 βρέθηκε στην Αμερική όπου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ελεύθερου φωτογράφου.
Στην Αμερική ο Feininger εργάστηκε για το περιοδικό Life, και έγινε πολύ γνωστός για τις φωτογραφίες του της Νέας Υόρκης. Η επιστήμη και η φύση, ήταν από τα αγαπημένα του θέματα επίσης, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του με κοχύλια, φυτά, οστά διαφόρων ζώων και ορυκτά.
Εκτός από τη φωτογραφία  ο Feininger ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή τεχνικών βιβλίων για τη φωτογραφία. Μέχρι το 1999, είχε δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα βιβλία που κυκλοφόρησαν ευρέως και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το 1955 προσκλήθηκε από τον Edward Steichen να λάβει μέρος στη θρυλική έκθεση «The Family of Man» η οποία άνοιξε  στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) της Νέας Υόρκης το ίδιο έτος. Η έκθεση αργότερα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και την είδαν εκατομμύρια επισκέπτες.
Σήμερα δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν οι φωτογραφίες του Feininger παραπέμπουν σε επιστήμονα που φωτογραφίζει τα πειράματά και τα ευρήματά του ή σε φωτογράφο που ανακαλύπτει πως φαίνεται ο κόσμος φωτογραφημένος.





















Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου