Imogen Cunningham

Η Imogen Cunningham γεννήθηκε στο Portland της πολιτείας του Oregon της Αμερικής το 1883. Είναι γνωστή ως πρωτοπόρος φωτογράφος φυτών και λουλουδιών, γυμνού αλλά και βιομηχανικού τοπίου. Σπούδασε χημεία στο University of Washington του Seattle και αποφοίτησε έχοντας εκπονήσει τη πτυχιακή της διατριβή με θέμα «The Scientific Deveolpment of Photography».
Μετά την αποφοίτησής της, η Cunningham εργάστηκε για ένα διάστημα σε φωτογραφικό στούντιο στο Seattle κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο πρακτικές γνώσεις κυρίως για τη φωτογραφία πορτρέτου και το 1909 ταξίδεψε στη Dresden της Γερμανίας όπου συμπλήρωσε τις γνώσεις τις για τη φωτογραφία σπουδάζοντας στο Technische Hochschule της πόλης.
Από το 1914 μέχρι το 1920 έχοντας δικό της στούντιο, εργάστηκε στο Seattle δημιουργώντας κυρίως φωτογραφίες πορτρέτου και ακολουθώντας την αισθητική της εποχής, (πικτοριαλισμός) στην οποία κυριαρχεί ο κόκκος και το φλου στην εικόνα.
Το 1920 μετακόμισε στο San Francisco όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως φωτογράφος και όπου δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της. Η Cunningham ήταν μια από τις πρωτοπόρους της φωτογραφίας του εικοστού αιώνα, δημιουργός εκπληκτικών εικόνων που με την ποιότητά τους βοήθησε στο να εδραιωθεί σαν μορφή τέχνης η φωτογραφία.
Τη δεκαετία του 1920, με τους Ansel Adams, Edward Westοn Willard Van Dyke και άλλους, συμμετείχε στη δημιουργία του Group f/64. Η ομάδα σκοπό είχε να προάγει την λεγόμενη straight photography (καθαρή φωτογραφία), αισθητικό ρεύμα όπου με τη χρήση μηχανών μεγάλου φορμά, επέτρεπε στις εικόνες να διακρίνονται πολλές λεπτομέρειες του θέματος με μεγάλη οξύτητα και μεγάλο βάθος πεδίου.
Η Cunningham συνέχισε να δουλεύει ακούραστα ως τα ενενήντα τρία της, δημιουργώντας εικόνες. Πέθανε το 1976 αφήνοντας πίσω της ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αποτύπωμα των 3/4 του εικοστού αιώνα.





















Για περισσότερα εδώ και εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου