Lu Guang

Ο Lu Guang γεννήθηκε το 1961 στην πόλη της Yongkang, στην επαρχία Zhejiang της Κίνας. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών, το 1980, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία ενώ εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο μεταξιού στο Yongkang. Το 1987 άνοιξε δικό του φωτογραφικό στούντιο, το οποίο λειτούργησε για έξι χρόνια μέχρι το 1993. Αργότερα, σπούδασε φωτογραφία στο Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και από τότε εργάζεται σαν ανεξάρτητος φωτογράφος. Το έργο του επικεντρώνεται στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές της τεράστιας χώρας του.
Η δουλειά του Lu Guang καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των συνεπειών της ταχείας εκβιομηχάνισης της Κίνας. Σημαντικό θέμα αποτελούν οι εικόνες του από χωριά με μεγάλα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου λόγω της μόλυνσης των υδάτων και την επίδραση της εκβιομηχάνισης στην κινεζική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της. Ο Guang έχει δηλώσει ότι η επιλογή των θεμάτων στη φωτογραφία του, έχει γίνει για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, τόσο στην Κίνα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Στις εικόνες του περιλαμβάνονται ιστορίες με χρυσοθήρες σε τοπικά ορυχεία, επιδημίες ασθενειών, ο εθισμός στα ναρκωτικά κατά μήκος των συνόρων με τη Βιρμανία, το AIDS σε χωριά της επαρχίας Henan, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών στο Θιβέτ, τη βιομηχανική ρύπανση και άλλα.
Οι φωτογραφίες του, υπέρμετρα ρεαλιστικές, ενδεχομένως να σοκάρουν με την αμεσότητά τους, ο θεατής λαμβάνει εικόνες μιας άλλης πλευράς της μεγάλης αυτής χώρας.
Ο Guang έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, εικόνες του έχουν δημοσιευτεί στο National  Geographic και έχει εργαστεί σαν επισκέπτης καθηγητής στις ΗΠΑ.






















Περισσότερες εικόνες εδώ και εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου