Yousuf Karsh

Ο Yousuf Karsh, αρμενικής καταγωγής, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πορτρετίστες φωτογράφους που πέτυχε να καθιερώσει το δικό του ύφος στο φωτογραφικό αυτό είδος.
Ο Karsh γεννήθηκε στην Τουρκία το 1908 και το 1922 μετανάστευσε στη Συρία αρχικά και κατόπιν στην Αμερική, για να γλυτώσει από τις διώξεις των Τούρκων στην πατρίδα του.
Η θητεία του στη φωτογραφία έγινε αρχικά στο θείο του George Nakash, έναν επιτυχημένο φωτογράφο πορτρέτου στο Sherbrooke της επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά και στη συνέχεια στον φωτογράφο John. H. Garo από τη Βοστόνη που τον εισήγαγε στον κόσμο της φωτογραφίας στούντιο, όπου και ο Karsh επέδειξε τεχνικές αλλά και κοινωνικές δεξιότητες, ουσιαστικές στη φωτογράφιση διάσημων ανθρώπων.
Το 1932 μετακόμισε στην Οτάβα όπου ασχολήθηκε σχεδόν συστηματικά με τη φωτογραφία πορτρέτου. Το 1941 επιλέχθηκε να φωτογραφίσει το Βρετανό πρωθυπουργό Winston Churchill κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Η εικόνα που προέκυψε απαθανάτισε την περήφανη στάση του Churchill και την περιφρόνησή του ενάντια στους Γερμανούς και τοποθέτησε τον Karsh σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της φωτογραφίας.
Πολλοί είναι οι φωτογράφοι που έχουν γράψει ιστορία με τα έργα τους. Ο Yousuf Karsh είναι ο φωτογράφος που «συνέλαβε» με την κάμερά του όλα τα είδωλα του 20ου αιώνα. Από το στούντιό του πέρασαν ηθοποιοί, πολιτικοί, λογοτέχνες, επιστήμονες. Φωτογράφησε τον Winston Churchill, τον Albert Einstein, τον Alfred Hitchcock, την Audrey Hepburn τον George Bernard Shaw, τον Mohammad Ali, τον Pablo Picasso και πολλούς άλλους. Τα πορτραίτα του χαρακτηρίζονται από ένα ύφος ατμοσφαιρικό, με αναφορές στο κλασικό σινεμά του Χόλυγουντ, γεμάτες έντονο κοντράστ.
Η εργασία του βρίσκεται στις μόνιμες συλλογές του μητροπολιτικού μουσείου τέχνης και του μουσείου μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης και αλλού. Ο Karsh πέθανε στην Αμερική το 2002 και μας άφησε κληρονομιά μερικά από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα πορτρέτα του 20ού αιώνα.



















  

Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου