Humberto Rivas

O Humberto Rivas γεννημένος το 1937 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ήταν φωτογράφος με ξεχωριστό ύφος στη φωτογραφία πορτρέτου. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία. Το 1997 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Φωτογραφίας από το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ιταλία και την Πορτογαλία και ό ίδιος το 1951 ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής και σχεδίου, αλλά αμέσως μετά τον τράβηξε η φωτογραφία.
Το 1976, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή, εγκατέλειψε τη χώρα του, όπως πολύ άλλοι καλλιτέχνες και εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπου παράλληλα με το δημιουργικό του έργο, ασχολήθηκε σαν καθηγητής φωτογραφίας. Αυτό τον έφερε σε επαφή με πολλούς νέους φωτογράφους και στους οποίους είχε την ευκαιρία να μεταδώσει τις ιδέες του για το φως και τη σκιά στη φωτογραφία.
Το 1994 οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ φωτογραφίας της Αρλ στη Γαλλία, κάλεσαν τον Rivas να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό έργο για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, στο οποίο ο Rivas παρουσίασε τον μεγάλο συγγραφέα μέσα από εκατόν διαφάνειες.
Σε όλη του τη ζωή ο Rivas έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε όλα τα είδη της τέχνης (κινηματογράφος, ζωγραφική, κλπ.), τέχνες οι οποίες σαφώς τον επηρέασαν στην ανάπτυξη του φωτογραφικού του ύφους.
Το έργο του ξεχωρίζει για την ποιότητα των πορτρέτων του, η οποία καθιερώνει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ του φωτογράφου και του μοντέλου, καθώς και τη χρήση του φυσικού φωτός στα τοπία του, τα οποία φωτογραφίζει συνήθως χωρίς την ανθρώπινη παρουσία.
Πέθανε στη Βαρκελώνη το 2009.



















Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου