Raymond Depardon

Ο Raymond Depardon γεννήθηκε στη Villefranche-sur-Saône της Γαλλίας το 1942. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης - παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών, με πάνω από είκοσι ταινίες στο ενεργητικό του.
Σε ηλικία 18 χρονών βρέθηκε να φωτογραφίζει τον πόλεμο στην Αλγερία. Από τότε ανέπτυξε μια αγάπη για θέματα που έχουν σχέση με τις ερήμους της Αφρικής. Στα επόμενα ταξίδια από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 διαμορφώνει την μέθοδό του “ακούω και ερευνώ”, η οποία συνθέτει και τη φιλοσοφία του για το ρεπορτάζ.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο Depardon, διασχίζει τον πλανήτη, απαθανατίζοντας γάλλους μισθοφόρους στη Μπιάφρα, τη σοβιετική εισβολή στην Πράγα το 1968, τον απελευθερωτικό αγώνα των Βιετκόνγκ στο Βιετνάμ και των ανταρτών στο Τσαντ. Η τελευταία αυτή φωτοδημοσιογραφική δουλειά του έδωσε και το περίφημο στο χώρο της δημοσιογραφίας, βραβείο Pulitzer το 1977.
Χαρακτηριστικές παραμένουν οι φωτογραφικές εικόνες του Depardon από φρενοκομεία διαφόρων χωρών αλλά και η δουλειά του με μηχανή μεγάλου φορμά που έκανε για τέσσερα χρόνια, γυρίζοντας όλοι τη Γαλλία . Το 1967 υπήρξε συνιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου Gamma, ενώ το 1978 έγινε μέλος του πρακτορείου Magnum Photos.
Έχει πάρα πολλές εκθέσεις και εκδόσεις λευκωμάτων φωτογραφίας στο ενεργητικό του. Οπαδός της προσωπικής φωτογραφίας, κινείται σε όλα τα πλάτη της γης, για να φέρει στην επιφάνεια τις προσωπικές του αγωνίες.




















Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου