Ken Schles

Ο Ken Schles γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1960, περιοχή στην οποία εξακολουθεί να ζει με την οικογένειά του και σήμερα. Σπούδασε φωτογραφία στο Cooper Union for the Advancement of Science and Art της Νέας Υόρκης και στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης όπου και είχε για καθηγήτρια τη μεγάλη Lisette Model.
Μετά την αποφοίτησή του έστρεψε το ενδιαφέρον του προς τη λεγόμενη φωτογραφία ντοκουμέντου και στη φωτογραφία δρόμου. Οι άνθρωποι, οι δρόμοι, τα οικοδομήματα, οι αυλές, τα εσωτερικά δωματίων, τα μπαρ, οι φωτισμένες προσόψεις, οι διάδρομοι ακόμα και οι τουαλέτες, είναι τα αγαπημένα θέματα τού φωτογράφου.
Χρησιμοποιεί ευαίσθητο φιλμ, ο κόκκος είναι εμφανής, οι εικόνες του είναι φλουταρισμένες, τα λευκά και μαύρα τείνουν να διαγράψουν τις λεπτομέρειες. Ο Schles μοιάζει συχνά να θέλει να εξαφανίσει τα θέματά του, παρά να τα παρουσιάσει, για να κρατήσει έτσι την ουσία της στιγμής, το βασικό θέμα απαλλαγμένο από το επιμέρους, το νοητό περίγραμμα μιας φιγούρας χωρίς τον «βιασμό» των χαρακτηριστικών της.
Ο Schles προσπάθησε να κατανοήσει το μέγεθος και τη σύνθετη σχέση που οι άνθρωποι έχουν με τις εικόνες και αυτή τη σχέση προσπάθησε να καταγράψει φωτογραφικά.
Έχει εκθέσει το έργο του στην Ολλανδία και στο περίφημο MΟMA της Νέας Υόρκης. Του αρέσει να εργάζεται φωτογραφικά έχοντας στο νου του ότι οι εικόνες του θα παρουσιασθούν υπό τη μορφή ενός λευκώματος.
Ο Schles έχει εκδώσει τα βιβλία: «Invisible City» το 1988, βιβλίο το οποίο έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά φωτογράφων, «The Geometry of Innocence» το 2001, «A New History of Photography: The World Outside and the Pictures In Our Heads» 2007, «Oculus», 2011 και «Night Walk» 2014.


















Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου