Elliott Erwitt

Ο Elliott Erwitt γεννήθηκε το 1928 στο Παρίσι από Ρώσους μετανάστες γονείς. Πέρασε την παιδική του ηλικία στο Μιλάνο και το 1939 η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί ο Erwitt σπούδασε φωτογραφία στο Los Angeles City College (LACC) και κινηματογράφο στο New School for Social Research (NSSR) της Νέας Υόρκης.
Ασχολείται με πολλά είδη φωτογραφίας: διαφημιστική, κινηματογραφική, βιομηχανική, μόδας, ρεπορτάζ κ.ά. Το 1957 απαθανάτισε τους πρώτους πυραύλους στους δρόμους της Μόσχας λόγω του εορτασμού της Οκτωβριανής Επανάστασης. Αργότερα βρίσκεται ενώπιον του Χρουστσόφ και του Νίξον, αντιπροέδρου τότε των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη μετεπαναστατική Κούβα ζει μία εβδομάδα κοντά «στον Φιντέλ και στην παρέα του» και μία νύχτα δίπλα στον Τσε, ενώ στον Λευκό Οίκο θα στήσει απέναντι από τον φακό του τον Τζον Κένεντι.
Ο σεμνός αυτός φωτογράφος, παρόλο που έζησε κοντά σε μεγάλες προσωπικότητες και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές ως φωτορεπόρτερ, ποτέ δεν θεώρησε ότι γινόταν, ο ίδιος, μέρος της ιστορίας.
Ο Erwitt εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία, 4 από τα οποία αφορούσαν τα αγαπημένα του σκυλιά, και έκανε πολλές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο. Στη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, όπως το Life, Look, Holiday και άλλα.
Με το ασυνήθιστο χιούμορ του και την σοβαρή έκφραση του προσώπου του, ο Erwitt έχει επηρεάσει γενιές φωτογράφων και ο εκπληκτικά ζωντανός τρόπος που αποτυπώνει τον κόσμο αναγνωρίζεται ακόμη σαν στυλ για μίμηση.
Είναι ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους του πρακτορείου Magnum Photos, ένας φωτογράφος με πηγαίο χιούμορ, ο οποίος βλέπει τον κόσμο με μια ειρωνική και κριτική ματιά.


















Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου