Κeiichi Τahara

Ο Κeiichi Τahara γεννήθηκε στο Κyoto τής Ιαπωνίας το 1951. Σήμερα είναι ένας παγκοσμίως γνωστός φωτογράφος και γλύπτης, σημαντικός δημιουργός με έργο ιδιαίτερο και άξιο προσοχής.
Φωτογραφία έμαθε σε μικρή ηλικία από τον παπού του που ήταν επαγγελματίας φωτογράφος. Σε ηλικία 20 ετών συμμετείχε σαν υπεύθυνος φωτισμού και  φωτογράφος μιας θεατρικής ομάδας με την οποία επισκέφτηκε το 1972 την Ευρώπη και τη Γαλλία για παραστάσεις. Έκτοτε ο Τahara παρέμεινε στο Παρίσι επιδιώκοντας να εργαστεί σαν φωτογράφος και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναγνωρισθεί η δουλειά του και να διακριθεί κερδίζοντας το βραβείο νέου φωτογράφου στην Αρλ το 1977 και το βραβείο της Kodak Γαλλίας το 1978.
Καταπιάνεται και φωτογραφίζει τον ουρανό και τα κτίρια του Παρισιού αλλά και το εσωτερικό της σοφίτας, όπως τα αντικρίζει από το χώρο που μένει. Φωτογραφίζει γυμνά μοντέλα όπου το γυμνό περισσότερο υπονοείται παρά απεικονίζεται, προσθέτοντας γοητεία και μυστήριο. Για τις φωτογραφήσεις του χρησιμοποιεί πάντα το γνωστό ασπρόμαυρο φιλμ TRI-X με τη χονδρόκοκκη εμουλσιόν του.
Ο Tahara συνεχίζει φωτογραφίζοντας πορτραίτα με ανθρώπους της Τέχνης. Σε αυτές τις φωτογραφίες συμπυκνώνονται οι απόψεις του πάνω στην αισθητική διαμάχη του έντονου φωτισμού με το πυκνό σκοτάδι, ενώ συγχρόνως προσθέτει και τον προβληματισμό του για τον τρόπο απεικόνισης ενός προσώπου στη φωτογραφία.
Η φωτογραφία του Tahara παραπέμπει στην Ιαπωνική παράδοση της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, της καλλιγραφίας αλλά και στην τελετουργία του τσαγιού!
Σήμερα ο Tahara συνεχίζει να παράγει κυρίως στο χώρο της γλυπτικής, μια σειρά από έργα φωτός με εγκαταστάσεις σε αστικούς χώρους.





















Για το φωτογραφικό του έργο, περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου