Josef Koudelka

Ο Josef Koudelka γεννήθηκε το 1938 σε χωριό της Μοράβιας (Τσεχοσλοβακία) και σήμερα είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους, συνεργάτης για πολλά χρόνια με το γνωστό φωτογραφικό πρακτορείο magnum photos.
Ο Koudelka σπούδασε στην Πράγα και Μπρατισλάβα και εργάστηκε ως μηχανικός αεροναυπηγός μέχρι το 1967. Παράλληλα εργαζόταν και ως θεατρικός φωτογράφος. Ταυτόχρονα άρχισε να μελετά την ζωή και τις συνήθειες των Τσιγγάνων στην Σλοβακία. Η έρευνα του έγινε έκθεση φωτογραφίας και δημοσιοποιήθηκε το 1967 στην Πράγα γνωστή με το όνομα «Gypsies». Ήταν η δουλειά με την οποία προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και άρχισε να γίνεται γνωστός.
Φωτογράφησε τον ξεσηκωμό της Πράγας το 1968 και τις φωτογραφίες του τις έστειλε στην Αγγλία για δημοσίευση, χώρα από την οποία πήρε πολιτικό άσυλο το 1970. Η δουλειά αυτή τον οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Invasion Prague 68».
Από τα ποιο αγαπημένα θέματά του αποτέλεσαν οι εξόριστοι, οι πρόσφυγες, οι περιπλανώμενοι όλου του κόσμου, όπως και ο ίδιος ήταν άλλωστε. Το βιβλίο του «Exiles» αποτελεί την επιτομή του πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους.
Από το 1986 δούλεψε με πανοραμική μηχανή σε θέματα κυρίως νεκρής φύσης, τοπία ρημαγμένα από τη βιομηχανική εκμετάλλευση, στα οποία ανακαλύπτει μια τραγική και αδάμαστη ομορφιά. Το αποτέλεσμα της δουλείας του αυτής είναι το βιβλίο «Chaos».
Αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα φωτογράφου μια και εργαζόταν πάντα εντελώς ανεξάρτητος, σε μια συνεχή κίνηση όπως και οι άνθρωποι που φωτογράφιζε. Ο Koudelka δεν είχε ποτέ δεχτεί να αναλάβει εργασίες για περιοδικά ή διαφήμιση.
Γύρισε πολλά μέρη της Ευρώπης και την Ελλάδα, όπου φωτογράφισε την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» καλεσμένος από τον Θ. Αγγελόπουλο. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία και έχει πραγματοποιήσει σημαντικότατες εκθέσεις της δουλείας του σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην χώρα μας.
Σήμερα ζει στη Γαλλία και έχει αποκτήσει τη Γαλλική υπηκοότητα.



















Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου