Tina Modotti

Η Tina Modotti γεννήθηκε στο Udine της βόρειας Ιταλίας το 1896. Σήμερα αναγνωρίζεται σαν μια θρυλική μορφή της τέχνης και του αγώνα, μια μποέμ φιγούρα της εποχής της.
Μια από τις πρώιμες μνήμες της ήταν να βρίσκεται στους ώμους του πατέρα της και να ακούει τα επαναστατικά τραγούδια και τις ομιλίες στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των εργαζομένων της περιοχής τους.
Το 1913 η Modotti βρέθηκε με την οικογένειά της στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον, όπου ασχολήθηκε με διάφορα χειρονακτικά επαγγέλματα για να θρέψει την οικογένειά της. Γοητευμένη από τον κόσμο του θεάματος, άρχισε νωρίς να ασχολείται με την υποκριτική και εμφανίστηκε σε αρκετά θεατρικά έργα και ταινίες του βωβού κινηματογράφου.
Η φωτογραφία την τράβηξε όταν μαθήτεψε κοντά στον Edward Weston. Τις δεκαετίες 1920 και 1930 ταξίδεψε πολύ, από τη Μόσχα μέχρι την Ισπανία ως ενεργό μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς όπου και πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο του 1936. Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής το έζησε στο επαναστατημένο Μεξικό.
Συναναστράφηκε με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Diego Rivera και τη Frida Kahlo, τον Ernest Hemingway και τον Sergei Eisenstein.
Στην πολυτάραχη ζωή της βρήκε χρόνο να φωτογραφήσει κυρίως του φτωχούς αγρότες του Μεξικού αλλά και τους αγώνες τους για μια καλύτερη κοινωνία.
Το 1942 η Modotti πέθανε στην Πόλη του Μεξικού. Ο τάφος της βρίσκεται στην Panteón de Dolores της πόλης και στην πλάκα υπάρχουν χαραγμένοι οι στίχοι του Pablo Neruda: «Ήπια στο αγνό όνομά σου στην καθαρή και εύθραυστη ζωή σου, γύρι μελισσών, φωτιά και χιόνι...».
















Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου