Jacques – Henri Lartigue

Ο Jacques – Henri Lartigue, γεννήθηκε στη Courbevoie της Γαλλίας το 1894 και πέθανε στη Nice το 1986. Ήταν ο ιδανικός ερασιτέχνης φωτογράφος της εποχής του μεσοπολέμου.
Γόνος πλούσιας οικογένειας, σπούδασε με δασκάλους στο σπίτι, μελέτησε ζωγραφική, είχε πρόσβαση σε ότι καλύτερο τεχνολογικά είχε να επιδείξει η εποχή του.
Στα 6 του χρόνια βγάζει τις πρώτες του φωτογραφίες και στα 8 αποκτά την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Αυτοδίδαχτος φωτογράφος με μια μηχανή στο χέρι, φωτογράφιζε καθημερινά ότι συνέβαινε μπροστά του. Τους γονείς του, τους ανθρώπους τού σπιτιού, τους φίλους, τις κομψές κυρίες. Φωτογράφιζε στις διακοπές σε διάσημα θέρετρα, σε αγώνες αυτοκινήτων ή σε πτήσεις με αεροπλάνα της εποχής του.
Οι φωτογραφίες του Lartigue, ξεχασμένες για χρόνια, «ανακαλύφθηκαν» και εκτέθηκαν το 1963, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης υπό τη επιμέλεια του John Szarkowski, έκθεση που θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό στην Αμερική.
Όλες οι φωτογραφίες του Lartigue ξεχειλίζουν από την αυτοπεποίθηση της ζωής, από την χαρά που την περιρρέει, από ένα δέος και ένα θαυμασμό για τα φαινόμενά της, από μία διαρκή έκπληξη για τον κόσμο.
Χαρακτηρίστηκε σαν ο «αιώνιος έφηβος» με μια διαρκή απορία και θαυμασμό στα μάτια, για ότι συνέβαινε γύρω του. Άφησε πίσω του πάνω από 200 χιλιάδες φωτογραφίες. Θεωρείτε ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, φωτογράφους.














 Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου