Daido Moriyama

Ο Daido Moriyama έχει γεννηθεί στην Οσάκα το 1938 και είναι ένας από τους σημαντικότερους Ιάπωνες καλλιτέχνες της φωτογραφίας σήμερα. Το έργο του έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της σύγχρονης φωτογραφίας.
Άρχισε να φωτογραφίζει από την ηλικία των 21 ετών και το 1963 έγινε ελεύθερος επαγγελματίας, για να συνεχίσει μέχρι σήμερα με ένα αρκετά εκτεταμένο και σημαντικό φωτογραφικό έργο. Συχνά στις φωτογραφίες του Moriyama ο ορίζοντας είναι στραβός και η φωτογραφία θολή, ή ο κόκκος της εικόνας είναι ορατός και υπάρχει πολύ μεγάλο κοντράστ. Τα θέματά του τα αναζητά σε σκοτεινά bar και ύποπτα στιπτιτζάδικα ή απομακρυσμένα σοκάκια σε υποβαθμισμένες, λιγότερο γνωστές, περιοχές του Τόκιο.
Γνωστή είναι και η ασπρόμαυρη σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Καλσόν και Χείλη» (Tights and Lips) στην οποία οι φωτογραφίες του αιχμαλωτίζουν την κίνηση καλλίγραμμων γυναικών με μαύρο φιλέ καλσόν ή λεπτομέρειες των χειλιών τους.
Η εικαστική γλώσσα του Moriyama είναι τραχιά και συχνά κατευθύνει το βλέμμα του θεατή σε λεπτομέρειες που είναι έξω από το κάδρο, με τέτοιον τρόπο που να δημιουργεί μια ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα, να φωτογραφίζει και να εκθέτει σε χώρους τέχνης, όπως η Tate Modern του Λονδίνου.


















Περισσότερα για τον καλλιτέχνη εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου