Helmut Newton

Ο Helmut Newton γεννημένος στο Βερολίνο το 1920, αλλά με Αυστραλιανή υπηκοότητα, έγινε μεταπολεμικά ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας και προσωπικοτήτων συνεργαζόμενος με γνωστά περιοδικά όπως τα Vogue, Elle, Stern, Marie-Claire, Playboy κλπ.
Ο Newton, βαθιά επηρεασμένος ίσως από την οργιώδη Βερολινέζικη σκηνή του μεσοπολέμου, χάραξε το δρόμο της προσωπικής του φαντασίας εμποτίζοντας τη φωτογραφία του μ' ένα απροκάλυπτο ερωτισμό. Το γυμνό του δεν είναι ευάλωτο, ναζιάρικο ή βρώμικο, είναι αισθησιακό μ' ένα ψυχρό τρόπο. Τα σώματα αποκαλύπτονται στον φακό και συμμετέχουν στην τελετουργία της σκηνοθετημένης εικόνας με μία παγερή αταραξία, συχνά με ένα κενό βλέμμα.
O Newton ανέτρεψε τα ισχύοντα μέχρι τη δεκαετία του ‘60 δεδομένα στη φωτογράφιση μόδας, προσδίδοντάς της μία υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική διάσταση, στην οποία συνδυάζονταν ταυτόχρονα η υπεροχή της κομψότητας και η επιθυμία πρόκλησης, ακόμα και σκανδαλισμού, σε αρκετές περιπτώσεις.
Κατά δήλωση του ο Newton δεν διαχωρίζει την προσωπική από την επαγγελματική του δουλειά, γι’ αυτόν όλη η δουλειά του είναι προσωπική. Συχνά στη φωτογραφία του ο αισθητισμός μπαίνει στην άκρη και αρχίζει να δημιουργεί, με σκηνοθετική δεξιοτεχνία, ένα κόσμο συμβόλων και μεταφορών.
Φωτογραφίες του Newton έχουν εκτεθεί στο «Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης» το 1996 και στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» στην Αθήνα το 2012.
Πέθανε το 2004 στο Λος Άντζελες όπου κατοικούσε για πολλά χρόνια. Η τέφρα του τοποθετήθηκε δίπλα σε αυτήν της Μαρλέν Ντίτριχ στο Βερολίνο.
















Ο Helmut Newton στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου