Κώστας Μπαλάφας

Ο Κώστας Μπαλάφας, ήταν σημαντικός Έλληνας φωτογράφος, γνωστός για την καταγραφή του τρόπου ζωής της ελληνικής υπαίθρου, το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και το αντάρτικο της Ηπείρου.
Γεννημένος το 1920 σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, την Κυψέλη της Άρτας, από γονείς αγρότες, ο Μπαλάφας βρέθηκε από μικρός στην Αθήνα, βιοπαλαιστής δέκα ετών, στη δουλειά την ημέρα και στο σχολείο το βράδυ. Ως το 1936, όταν γύρισε στα Γιάννενα για σπουδές στη Γαλακτοκομική Σχολή, στην οποία και προσελήφθη στη συνέχεια. Στα Γιάννενα απόκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, μια «Ρομπότ» και έμαθε εμπειρικά την τέχνη του σκοτεινού θαλάμου.
Εκεί τον βρήκε ο πόλεμος και ο Μπαλάφας χρησιμοποίησε τη μηχανή του για να απαθανατίσει την πορεία του ελληνικού στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ, τον οποίο ακολούθησε ως τουφεκιοφόρος.
«Η ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα σφραγίζονται λίγο-πολύ από κοινά θεμελιακά δεδομένα και αρχές: το αυτοδίδακτο (τόσο της τέχνης όσο και της επιβίωσης), η καθαρότητα του σκοπού, η αντισυμβατική στάση, η γνησιότητα της έκφρασης». Από τις λίγες περιπτώσεις ανθρώπων που η ζωή και το έργο τους συμβαδίζουν, συνθέτοντας μια αδιάσπαστη ενότητα.

Ήταν από τους πρώτους φωτογράφους που τιμήθηκαν από το ελληνικό κράτος. Μετά από πενήντα χρόνια επίπονης και σιωπηλής, αξιοπρεπούς δηλαδή, φωτογραφικής δουλειάς, αναγνωρίστηκε επισήμως η προσφορά του και μαζί μ' αυτήν και η ελληνική φωτογραφία. Από τότε οι φωτογραφίες του έχουν κοσμήσει πολλές σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.























Περισσότερα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου