Erich Salomon

Ο Erich Salomon γεννήθηκε το 1886 στο Βερολίνο και ήταν το τέταρτο παιδί του τραπεζίτη και μέλους του Συμβουλίου του Βερολινέζικου χρηματιστηρίου Emil Salomon. Η οικογένεια Salomon βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων.
Ο Salomon σπούδασε νομικά στο Μόναχο από όπου και του απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα. Μετά το τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου όμως, η περιουσία του έχει εξανεμιστεί. Αναγκάζεται να δουλέψει στο τμήμα διαφήμισης της εκδοτικής εταιρίας Ullstein σαν γραφίστας.
Ο Salomon έγινε φωτορεπόρτερ όταν έπεσε στα χέρια του μια μηχανή με φιλμ, η περίφημη για την εποχή της Ermanox. Γρήγορα έγινε γνωστός στα περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής με ρεπορτάζ από δίκες, συγκεντρώσεις και συζητήσεις.
Λόγω της μόρφωσης και των γνωριμιών του ήταν από τους λίγους ευπρόσδεκτα φωτογράφους των πολιτικών συνεδρίων της εποχής του μεσοπολέμου. Λέγετε ότι καμία συνεδρία των πολιτικών δεν άρχιζε αν δεν ερχόταν ο Dr. Erich Salomon για να την καταγράψει. Εργάστηκε στην Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία και τις Η.Π.Α.
Το 1933 μετά την ανάδειξη του ναζισμού στη Γερμανία ο Salomon εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, όπου μετά τη γερμανική εισβολή, προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρυφτεί. Το 1944 ο ίδιος η σύζυγός του και ο μικρός του γιος δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς.
Μετά και την ανάδειξη του έργου του από το γιό του Peter, διαπιστώνεται ότι ο Salomon αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους του 20ου αιώνα.














Περισσότερα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου