Νίκος Οικονομόπουλος

Ο Νίκος Οικονομόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1953. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά για πολλά χρόνια.
Άρχισε να φωτογραφίζει το 1979 και έως το 1988 ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Τη χρονιά εκείνη παραιτήθηκε από την εφημερίδα όπου εργαζόταν για να αφιερώσει όλο του το χρόνο στη φωτογραφία.
Ο Οικονομόπουλος, μέλος σήμερα του διεθνούς φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου Magnum, προσεγγίζει την φωτογραφία με τον δικό του προσωπικό τρόπο.
Φωτογράφισε συστηματικά στις Βαλκανικές χώρες και τους τσιγγάνους στην Ελλάδα, στα πλαίσια ενός πανευρωπαϊκού project για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για τη δουλειά αυτή βραβεύεται το 1992 με το «Mother Jones Award» (Σαν Φρανσίσκο).
Έχει φωτογραφήσει τους λιγνιτωρύχους στην Ελλάδα, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και την πόλη του Τόκιο. Επίσης, φωτογραφίζει στο Ισραήλ, στη Μολδαβία, στα Αραβικά Εμιράτα, στην Ισπανία, στη Σερβία και αλλού.
Οι φωτογραφίες του Νίκου Οικονομόπουλου έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων The New York Times, The Independent, Die Zeit, El Pais, Liberation, Le Monde, The Guardian, The Observer, ενώ έχουν εκτεθεί στις Η.Π.Α., στο Μεξικό, στη Γαλλία, στην Ιαπωνία, στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Ελλάδα κ.λπ.

Για τη φωτογραφία ντοκουμέντο επισημαίνει: «Είναι η φωτογραφία που καταγράφει την πραγματικότητα αλλά που εμπεριέχει την άποψη του φωτογράφου για αυτά τα γεγονότα».























Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου