Jenny Girard de Vasson

Η Jenny Girard de Vasson, (Γαλλία 1872 – 1920), μεγαλωμένη σε μια αριστοκρατική και φιλελεύθερη οικογένεια, έλαβε από τους γονείς της, πολύπλευρη καλλιτεχνική παιδεία γύρω από τομείς όπως η μουσική, η ζωγραφική και η λογοτεχνία.
Το 1899, η Jenny de Vasson αποκτά μια φωτογραφική μηχανή και εγκαθιστά ένα σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι της. Η μηχανή αυτή θα τη συνοδεύει στα είκοσι ταξίδια που θα πραγματοποιήσει μέχρι το 1914 στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και σε όλη τη Γαλλία.
Οι φωτογραφίες που θα τραβήξει σε αυτά τα χρόνια είναι κυρίως αναμνηστικές, με μεγάλο όμως αισθητικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Το 1942, ένα μεγάλο μέρος του έργου της Vasson καταστράφηκε από το στρατό κατοχής στην λεηλασία του ξενοδοχείου που είχε ζήσει στις Βερσαλλίες και στο οποίο φυλάσσονταν το αρχείο της.
Το 1980 ο Jean-Marc Zaorski ανακάλυψε το έργο της Vasson και ασχολήθηκε με τη δημοσιοποιήσει και έκδοση του πρώτου της βιβλίου.
Από τότε αρκετές δημοσιεύσεις και εκθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό, συνέβαλαν στη διάδοση του έργου μιας από τις πρώτες σημαντικές Γαλλίδες φωτογράφους.
Δημιούργησε ένα έργο με ύφος και άποψη γύρω από τη φωτογραφία.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου