Rineke Dijkstra

Η φωτογράφος Rineke Dijkstra, γεννημένη το 1959, στην Ολλανδία, σπούδασε στην Ακαδημία Gerrit Rietveld του Άμστερνταμ μεταξύ των ετών 1981 και 1986, σήμερα ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ έχει παρουσιάσει τα έργα της σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με ανθρώπινα πορτρέτα. Πορτρέτα στη θάλασσα, λιτές φωτογραφίες νέων ατόμων σε παραλίες των Η.Π.A., της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πολωνίας, του Γκαμπόν, και της Ουκρανίας Το φόντο των έργων της είναι πάντα μινιμαλιστικό, ενώ οι φωτογραφιζόμενοι κοιτούν κατάματα τον φακό. Αποφεύγει τις πολύπλοκες συνθέσεις, δίνοντας έμφαση στην ουσία, την απλότητα και την ντοκουμενταρίστικη καταγραφή του μοντέλου.
Φωτογράφησε μητέρες αμέσως μετά την γέννα με τα παιδιά τους ακουμπισμένα πάνω τους. Κατέγραψε ταυρομάχους στην Πορτογαλία, μετά από μιαν εμφάνιση τους στην άρρενα, κουρασμένους, περήφανους, ικανοποιημένους και μερικές φορές ξαφνιασμένους ή πληγωμένους. Στην Αγγλία, έκανε πορτραίτα εύθραυστων μαθητών και πολύ νεαρών κοριτσιών.
«Η φυσικότητα με την οποία ποζάρει κανείς γίνεται η ταυτότητά του. Είναι μια δήλωση για τον χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις ακόμα και την ψυχολογική του φάση. Το πρόβλημα είναι να πετύχεις αυτήν την αποφασιστική στιγμή που συμπυκνώνει όλα αυτά τα μαγικά στοιχεία. Όσο και να προσπαθήσεις να την εκμαιεύσεις, να την εκβιάσεις δεν γίνεται. Πρέπει να το θέλει ο φωτογραφιζόμενος. Να 'χει την περιέργεια να με γνωρίσει τόσο όσο θέλω να τον γνωρίσω και εγώ. Η φωτογραφία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνάντηση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους».
Φωτογραφίες της έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, γκαλερί Xippas το 2007 και στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης το 2016. 


























Περισσότερα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου