William Eggleston

Ο φωτογράφος William Eggleston γεννήθηκε το 1939 στο Memphis της πολιτείας του Tennessee της Αμερικής. Είναι φωτογράφος διεθνώς αναγνωρισμένος για τη προώθηση της έγχρωμης εικόνας ως σύγχρονου εκφραστικού μέσου.
Περί τα 1962, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη δουλειά του Henri Cartier Bresson από τον οποίο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Το 1965 άρχισε να πειραματίζεται με την έγχρωμη φωτογραφία και με την οποία θα συνεχίσει να απασχολείται μέχρι σήμερα.
Το 1967 πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζει και επηρεάζεται από τους Lee Friedlander και Garry Winogrand. Ένα απόγευμα του ’67 συναντά τον John Szarkowski, υπεύθυνο φωτογραφίας στο ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), με την βαλίτσα του γεμάτη έγχρωμα σλάιντ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης, έρχεται 9 χρόνια αργότερα, όταν κάνει την προσωπική του έκθεση έγχρωμων φωτογραφιών στο ΜοΜΑ το 1976, που θεωρήθηκε σταθμός στην ιστορία της φωτογραφικής τέχνης, μιας και εισήγαγε ουσιαστικά την έγχρωμη φωτογραφία στο χώρο της τέχνης.
Τα θέματά του Eggleston είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, αστικό τοπίο και εσωτερικά κατοικιών, στις κωμοπόλεις του αμερικανικού Νότου. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την απλότητα που κυριαρχεί μιας και τα θέματα των κάδρων του είναι αντικείμενα και καταστάσεις της καθημερινότητας. Κλιματιστικά, άδεια κουτάκια από Coca-Cola, καλώδια τροφοδοσίας, πινακίδες παλαιών αυτοκινήτων, παρκόμετρα, στύλοι της ΔΕΗ, εργοτάξια, βενζινάδικα και φαστφουντάδικα απεικονίζονται συνήθως στις δουλειές του.
Μπορεί κάποιος να τον θεωρήσει βαρετό και ανούσιο, όμως τελικά τι είναι αυτό που κάνει μια φωτογραφία σπουδαία, ασφαλώς όχι το θέμα της αλλά ο τρόπος που το χειρίζεται και τελικά το αποδίδει ο φωτογράφος. Και ο τρόπος του Eggleston τον κατατάσσει στους σπουδαίους, καινοτόμους και πρωτοπόρους της φωτογραφίας. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι ο William Eggleston άλλαξε κυριολεκτικά την ιστορία της φωτογραφίας.
Πηγές: [1][2][3][4].
























Περισσότερα εδώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου