Martin Munkacsi

O Martin Munkacsi γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1896 και πέθανε στην Αμερική το 1963. Αρχικά ασχολήθηκε με την ποίηση και με τη δημοσιογραφία. Oι πρώτες του φωτογραφίες ήταν σχετικές με αθλητικά γεγονότα. Μια θεματολογία άλλωστε την οποία ουδέποτε εγκατέλειψε. Ασχολήθηκε κυρίως με τη φωτογραφία μόδας.
Ο Munkacsi, γύρω στα 1940, υπέγραψε ένα συμβόλαιο συνεργασίας, της μυθώδους αξίας των 100.000 δολαρίων, με το Harper's Bazaar.
Συνήθως, φωτογράφιζε εκτός στούντιο, σε παραλίες, φάρμες, λιβάδια, ακόμα και αεροδρόμια.
Διάσημα μοντέλα του ήταν οι Katherine Hepburn, Jean Harlow, Louis Armstrong, αλλά και ο Fred Astaire.
Oι φωτογραφίες του Munkacsi ανέτρεψαν το συνηθισμένο σκηνικό της φωτογραφίας μόδας που επικρατούσε στον μεσοπόλεμο, έδειξε στον κόσμο ότι η φωτογραφία μπορούσε να βγει στον δρόμο και να έχει κίνηση. Άλλωστε το παρατσούκλι του ήταν «the kinetic man» (ο κινητικός άνθρωπος). O Munkacsi υπήρξε ένθερμος οπαδός τού ανερχόμενου τότε κινήματος τού φωτογραφικού μοντερνισμού, το οποίο απεχθανόταν τη μίμηση των άλλων τεχνών και ειδικά της ζωγραφικής και ήθελε να αξιοποιήσει τις ιδιαιτερότητες τού φωτογραφικού μέσου.
Ο Richard Avedon είπε για εκείνον ότι «έφερε μια αίσθηση ευτυχίας και ειλικρίνειας σε μια τέχνη που πριν ήταν άχαρη και ψεύτικη. Η τέχνη του αποκρυστάλλωνε την άποψή του για τη ζωή. Την ήθελε υπέροχη...και το κατάφερε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου