Andreas Gursky

Ο Andreas Gursky, είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης φωτογράφος, γνωστός για τις μεγάλου μεγέθους έγχρωμες φωτογραφίες του, καθώς και για τις υψηλότατες τιμές που αυτές πωλούνται στα χρηματιστήρια της τέχνης. Το 2011, η φωτογραφία του «Rein II», με διαστάσεις 1,9 επί 3.6 μέτρα, πωλήθηκε για 4,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για την εποχή της.
Ο Gursky γεννήθηκε το 1955 στο Leipzig της Γερμανίας αλλά μεγάλωσε στο Ντίσελντορφ. Ο δρόμος που επρόκειτο να ακολουθήσει ήταν ήδη γνωστός καθώς μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια με παππού και πατέρα φωτογράφους. Παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή Folkwang Schule του Essen και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ ενώ επηρεάστηκε αρκετά από τους καθηγητές του, Hilla και Bernd Becher.
Τα έργα του Gursky περιλαμβάνονται στις πιο μεγάλες συλλογές μοντέρνας τέχνης παγκοσμίως, φωτογραφίζει μεγάλης κλίμακας ανώνυμους χώρους, κατασκευάσματα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως τα lobby γραφείων, χρηματιστήρια, αθλητικά γεγονότα και το εσωτερικό εμπορικών κέντρων. Οι φωτογραφίες προσφέρουν μια ξεκάθαρη θέαση και μια μεγάλης ακρίβειας παρατήρηση σαν ο φωτογράφος να θέλει να μας συστήσει τον κόσμο μέσα στον οποίο υπάρχουμε αλλά ποτέ δεν τον παρατηρούμε.
Όπως ο ίδιος δηλώνει, «Με ενδιαφέρει κάθε χώρος στην πιο αφηρημένη του μορφή. Προσπαθώ να κατανοήσω το γεγονός ότι δεν ζούμε απλά σε ένα συγκεκριμένο κτίριο, ή σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου πάνω σε έναν πλανήτη που τρέχει με απίστευτους ρυθμούς. Αποτυπώνω μία εικόνα όχι για αυτό που συμβαίνει εκεί, αλλά για αυτό που γενικά συμβαίνει παγκοσμίως».
















Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου