Florence Henri

Η Florence Henri, 1893–1982, γεννημένη στην Αμερική από Γερμανίδα μητέρα και Γάλλο πατέρα, έζησε από μικρή σε πολλές πόλεις και ασχολήθηκε με το πιάνο, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, κοντά στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του μεσοπολέμου, από τον Marinetti μέχρι τον Mondrian, το Mayakovsky και τον Léger.
Η ένταξή της όμως στη σχολή του Bauhaus και η γνωριμία της με τον Laszlo Moholy-Nagy, στάθηκε ο πιο σημαντικός σταθμός στη ζωή της, αφού υπό την καθοδήγησή του εξαιρετικού αυτού δασκάλου, επέλεξε οριστικά τη φωτογραφία ως το εκφραστικό της μέσο.
Η Florence Henri αν και μεγάλωσε με τις αρχές της ζωγραφικής, αναζήτησε τις πλαστικές αξίες του φωτογραφικού μέσου, όχι όμως μέσα από εικαστικές ζωγραφικές απομιμήσεις. Έπαιξε κυριολεκτικά με τη φόρμα, χρησιμοποιώντας καθρέπτες για να προεκτείνει και να παραμορφώσει τη φωτογραφική εικόνα, των αντικειμένων ή των πορτρέτων που αποτύπωνε.
Κατασκεύασε οπτικές ψευδαισθήσεις όπου το δισδιάστατο ή τρισδιάστατο της εικόνας ή της πραγματικότητας, έχανε τη σημασία του και ο αποπροσανατολισμός της ματιάς του θεατή συνέβαλε στο μορφολογικό δυναμισμό του αποτελέσματος.


















Περισσότερα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου