Adolphe de Meyer

Πιθανόν ο πρώτος φωτογράφος μόδας να ήταν ο βαρόνος Adolphe de Meyer, Γερμανός ή κατά άλλους Γάλλος (1868 – 1946).
Μεγάλη καλλιέργεια, ένας κάποιος τυχοδιωκτισμός, διάθεση για περιπέτειες και περιπλανήσεις και ζωή μέσα στην πολυτέλεια ήταν τα χαρακτηριστικά του καλού αυτού φωτογράφου.
Το 1903 συνεργάζεται με το περιοδικό τέχνης του Alfred Stieglitz, το Camera Work.
Λάτρης τού κλασικού χορού φωτογράφισε το 1912 τον μεγάλο χορευτή Nijinsky στην παραγωγή των Ρωσικών Μπαλέτων τού Diaghilev «Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου».
Το 1914 η εκδοτική εταιρεία του περιοδικού Vogue προσλαμβάνει με αποκλειστικότητα τον De Meyer σαν μόνιμο φωτογράφο της, τόσο για φωτογραφήσεις μόδας όσο και για πορτραίτα διασήμων καλλιτεχνών.
Το 1921 το ανταγωνιστικό περιοδικό Harper’s Bazar προσλαμβάνει τον De Meyer με μεγαλύτερες αποδοχές και συνεργάζεται μαζί του μέχρι το 1929, δίνοντάς του την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο τολμηρές φωτογραφήσεις του, με αποκορύφωμα τη διαφημιστική καμπάνια των καλλυντικών της Elizabeth Arden
Φωτογραφίζοντας με μηχανή μεγάλων διαστάσεων και με ειδικό μαλακό φακό (soft focus lens) τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας, πέτυχε να δώσει στο τελικό αποτέλεσμα μια αίσθηση κομψότητας θεατρικότητας και αισθαντισμού.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου