Jeanloup Sieff

Ο Jeanloup Sieff ήταν Γάλλος φωτογράφος που γεννήθηκε το 1933 από γονείς Πολωνούς στο Παρίσι. Είναι γνωστός για τα πορτραίτα του πολιτικών και διάσημων καλλιτεχνών, για τα τοπία του, καθώς και για τα γυμνά του. Δημιούργησε κυρίως ασπρόμαυρες εικόνες και εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά για τη βιομηχανία της μόδας.
Το στυλ του ξεχωρίζει, είναι μοντέρνο, συνδυασμένο με έναν ψυχρό αισθησιασμό που βρίσκει την επιρροή του στα έργα του Hitchcock και στο σινεμά new wave της δεκαετίας του 1950. Μεγάλη του αδυναμία τα ασπρόμαυρα καρέ που εξιδανικεύουν το γυναικείο σώμα, τονίζοντας την υφή του δέρματος. Στη δουλεία του εμφανής είναι η χρήση του ευρυγώνιου φακού.
Το 1971 ο Sieff καινοτομώντας, φωτογραφίζει τον σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent να λανσάρει το πρώτο αντρικό άρωμα με την υπογραφή του, βάζοντάς τον να ποζάρει γυμνός μπροστά στον φωτογραφικό του φακό.
Για τα γυμνά δήλωνε: «Δεν πιστεύω στο Θεό, αλλά οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι η απόδειξη της ύπαρξής Του και η φωτογραφία το μέσον για να το εκφράσω». Αντισυμβατικός στη σκέψη και την πράξη, τίποτα δεν ήταν αρκετά καλό γι' αυτόν μέχρι να πετύχει αυτό που ήθελε.
Για τη δουλειά του έλαβε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier des Arts et Lettres) στο Παρίσι το 1981, και το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο της Φωτογραφίας (Grand Prix National de la Photographie) το 1992.
Είναι ίσως από τους πρώτους Γάλλους φωτογράφους που αναγνωρίστηκε για το ιδιαίτερο ύφος του και πέτυχε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημαντικότερο βιβλίο του το «Sieff Fashion» που περιλαμβάνει φωτογραφίες μόδας μεταξύ 1960 και 1990. Πέθανε σχετικά νέος το 2000 από καρκίνο στο Παρίσι.























Περισσότερα εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου