Aenne Biermann

Η Aenne Biermann ήταν γερμανίδα φωτογράφος, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της «Νέας Αντικειμενικότητας». Ο όρος περιγράφει το καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε στη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μια εποχή επαναστατική όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην τέχνη όπου, μετά από μια περίοδο μεγάλων ελπίδων, ένα γενικευμένο συναίσθημα παραίτησης και κυνισμού επικρατούσε στη χώρα.
Το κίνημα αυτό με βασικούς εκπροσώπους τους: Otto Dix, Max Beckmann και George Grosz, πρότεινε μια πρακτική - ρεαλιστική - παραστατική προσέγγιση του κόσμου, ενώ ερχόταν σε ρήξη με κάθε τάση ρομαντισμού ή ιδεαλισμού του κινήματος του Εξπρεσιονισμού που προηγήθηκε.
Η Aenne Biermann γεννήθηκε το 1898 στο Goch , στα σύνορα με τη Γαλλία, μια πόλη της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας, όπου και έλαβε μια σχετική εκπαίδευση στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα.
Υπήρξε αυτοδίδακτη φωτογράφος και τα πρώτα της θέματα υπήρξαν τα παιδιά της και φωτογραφίες ορυκτών για τις ανάγκες του γεωλόγου συζύγου της. Η πλειοψηφία των φωτογραφιών της Biermann (μια που πέθανε πάρα πολύ νέα) έχουν τραβηχτεί μεταξύ 1925 και 1933. Το έργο της έγινε διεθνώς γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν πήρε μέρος με άλλους γερμανούς φωτογράφους σε μεγάλες εκθέσεις, στο Μόναχο και στις Βρυξέλλες.
Από τις τρεις χιλιάδες περίπου αρνητικά που άφησε πίσω της, περίπου τετρακόσιες εκτυπώσεις έφτασαν σε μας μέχρι σήμερα, αρκετές όμως για να αντιληφθούμε ότι η ευφυΐα της Biermann τη βοήθησε να καταλάβει ότι η παρέμβαση του φωτογράφου στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει με τρόπους απλούς, εμφανείς και φωτογραφικούς.
Πέθανε από ασθένεια του ήπατος στην Gera της Θουριγγίας στη Κεντρική Γερμανία το 1933, ακριβώς με την άνοδο των ναζιστών στη χώρας της και την παύση ουσιαστικά κάθε καλλιτεχνικού ρεύματος και αυτού της «Νέας Αντικειμενικότητας», που με πάθος είχε υποστηρίξει η Biermann στη σύντομη ζωή της.





















Περισσότερα για την Aenne Biermann εδώ και εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου