Aleksandras Macijauskas

Ο Aleksandras Macijauskas είναι φωτογράφος - δημοσιογράφος και γεννήθηκε το 1938 στο Kaunas της Λιθουανίας όπου ακόμα ζει. Αγαπημένα του θέματα είναι αυτά που εύρισκε και φωτογράφιζε στις λαϊκές αγορές, σε χωριά της πατρίδας του.
Τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας τα πήρε σε τοπική φωτογραφική λέσχη της πόλης του. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει στη δεκαετία του 1960 και το 1967 εργαζόταν σαν βασικός φωτογράφος σε κεντρική εφημερίδα της χώρας του. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να επισκέπτεται πολλές περιοχές της Λιθουανίας και να δημιουργήσει σειρές φωτογραφιών του, όπως την "Lithuanian Village Markets". Την πρώτη του έκθεση εκτός της τότε Σοβιετικής Ένωσης, την πραγματοποίησε στο Παρίσι το 1974.
Από τότε ο Macijauskas συμμετείχε σε πάρα πολλές εκθέσεις στην Λιθουανία και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Έργα του βρίσκονται στις σημαντικότερες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο και έχει εκδώσει πολλά άλμπουμ με φωτογραφίες του.
Για πάνω από 30 χρόνια έχει εργαστεί από διάφορες θέσεις (και σαν πρόεδρος στην περιοχή της Kaunas), στην Ένωση Λιθουανών Φωτογράφων.
Το 1991 ήταν επίτιμος προσκεκλημένος της Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης στην Arles της Γαλλίας. Αυτό που γοητεύει στον Macijauskas είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί τον ευρυγώνιο φακό, χρησιμοποιεί την παραμόρφωση των προσώπων για να δώσει ένα αποτέλεσμα σχεδόν μεταφυσικό. Το βλέμμα του είναι ζεστό και ανθρώπινο, και διακατέχεται από μια υπόγεια αίσθηση του χιούμορ.
Σήμερα ζει στο Kaunas όπου και λειτουργεί μια φωτογραφική γκαλερί.





















Περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου