Ara Guler

Ο Ara Guler, αρμενικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1928 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ίσος ο σημαντικότερος Τούρκους φωτογράφους. Εργάστηκε για τα περιοδικά: Time Life, Paris Match, Stern και την εφημερίδα Sunday Times. Ήταν μέλος του πρακτορείου Magnum. Η ουμανιστική του ματιά, απαθανατίζει καθημερινά στιγμιότυπα, με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.
Ο Ara Guler έχει επίσης φωτογραφίσει πολλές προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ίντιρα Γκάντι, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Σαλβαντόρ Νταλί, Πάμπλο Πικάσο.
Μέσα από τις φωτογραφίες του σκιαγράφησε το πορτραίτο της γενέθλιας πόλης του και τη ζωή των κατοίκων της στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κλείνοντας με τρόπο μαγικό στη μηχανή του την ψυχή της.
Το 1962 κερδίζει τον διάσημο τίτλο τού "Master of Leica" και, το 1979, παίρνει το πρώτο βραβείο ρεπορτάζ του Συλλόγου των τούρκων δημοσιογράφων. Το 1999, του απονέμεται στην Τουρκία ο τίτλος του "Φωτογράφου του αιώνα".
Στο Βρετανικό Journal of Photography που κυκλοφόρησε το 1968 θεωρείται ένας από τους 7 μεγαλύτερους φωτογράφους του κόσμου.
Ο ίδιος έχει πει πως το σημαντικότερο στοιχείο στις φωτογραφίες του είναι η ανθρώπινη παρουσία και περιγράφει τον εαυτό του ως "οπτικό ιστοριογράφο". Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
















Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου